SUOMEN ILMAILULIITON
PÄÄLENTONÄYTÖS

Saksan maa- ja merivoimien, sekä Ruotsin Ilmavoimien helikopterit Poriin

TIEDOTE 13.5.2022

Saksa on vahvistanut lähettävänsä kolme ja Ruotsi yhden helikopterin Suomen Ilmailuliiton Porin päälentonäytökseen 18.-19.6.2022

Saksan maavoimien eli ”HEER”:n NH90 helikopteri saapuu Poriin maanäyttelyyn. Helikopterityyppi on sama mitä Suomen Maavoimat käyttää. Saksan NH90 koneiden naamiomaalaus on samantyyppinen kuin suomalaisten NH90 koptereiden. Kun myös Ruotsin Ilmavoimat lentää NH90 helikopterin Poriin, yleisöllä on ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä kolmen eri maan NH90 helikopterit vierekkäin samassa lentonäytöksessä. Tämä on todella harvinaista ja on mahdollisesti ensimmäinen kerta, kun näin tapahtuu.

Ruotsin Ilmavoimien NH90 kopterit eli HKP 14 kuten kopteria kutsutaan Ruotsissa, ovat rakennettu Suomessa Patrian Jämsän Hallin tehtaalla. Niissä on erona suomalaisiin ja saksalaisiin NH90 helikoptereihin korkeampi matkustamo, ja ne ovat maalattu kokonaan harmaiksi. Tämä kokoero näkyy hyvin, kun vertaa Ruotsin, Suomen ja Saksan koptereita Porin lentonäytöksessä.

Saksan merivoimien eli ”MARINE”:n Westland SeaLynx ja Eurocopter EC-135 helikopterit lentävät myös Poriin ja ovat esillä maanäyttelyssä. Westland Lynx ja sen meriversio SeaLynx on palvellut ja palvelee lähes 20 maassa eri puolilla maailmaa. Vuonna 1986 Westland Lynx teki helikoptereiden nopeusennätyksen 400,87 km/h ja tuo ennätys on säilynyt viime vuosiin asti. Useiden maiden merivoimat käyttävät Lynx helikopteria sukellusveneiden torjuntaan. Lynxistä on myös maaversio, jossa on pyörien tilalla jalakset. Esimerkiksi Britannian maavoimat käyttivät tätä versiota. Lynxista on kehitetty uusi versio Wildcat joka on edelleen tuotannossa. Saksan merivoimat operoi Lynxillä merivoimien helikopterikansilla varustetuilta sotalaivoilta. Lynxiä käytetään monipuolisesti eri merivoimien tehtäviin merellä. Porissa Saksan merivoimien SeaLynx nähdään maanäyttelyssä.

Saksan merivoimien EC-135 on koulutushelikopteri, jolla koulutetaan uusia helikopteriohjaajia mm. SeaLynx helikopteriin. EC-135 on hyvin suosittu helikopteri maailmalla erilaisissa tehtävissä niin sotilas- kuin siviilikäytössä ja sitä on käytetty Suomessa mm. lääkärihelikopterina.

On harvinaista, että ulkomaisia helikoptereita nähdään Suomessa lentonäytöksessä pitkien siirtolentojen vuoksi. On upeaa, että Poriin tulee ennätysmäärä helikoptereita juhlistamaan Suomen Puolustusvoimien helikopteritoiminnan yli 60-vuotista taivalta. Porin lentonäytöksessä on mukana Tšekin Ilmavoimien Mi-24 taisteluhelikopteri ja Mi-171Sh kuljetushelikopteri, Saksan maavoimien NH90, Saksan merivoimien SeaLynx ja EC-135 sekä Ruotsin Ilmavoimien NH90, kotimaisten helikoptereiden lisäksi.

  • Saksan maavoimien NH90 helikopteri. Kuva Rich Cooper
  • Saksan merivoimien EC-135 helikopteri. Kuva Daniel Höser
  • Saksan merivoimien SeaLynx helikopteri. Kuva Rich Cooper
  • Ruotsin ilmavoimien NH90 helikopteri. Kuva Jan Jorgensen

LINKKEJÄ:

Pori Airshow kotisivu: https://poriairshow.ilmailu.com/
Ilmailuliitto: https://www.ilmailuliitto.fi/
Porin kaupunki: https://www.pori.fi/

Lisätietoja:

Tapahtumaan liittyvät asiat
Timo Ristimäki, Tapahtuman johtaja, p. 040 775 4866, [email protected]

Lentokalustoon ja lento-ohjelmaan liittyvät asiat
Perttu Karivalo, Lentonäytöksen johtaja, p. 040 5431539, [email protected]

Suomen Ilmailuliittoon liittyvät asiat
Timo Latikka, toiminnanjohtaja, Suomen Ilmailuliitto ry, 040 5791817, [email protected]

Scroll to Top